Celostní medicína

Celostní medicína je založena na léčbě člověka jako celku (proto celostní) - nerozděluje si člověka na ORL, gastro, internu... Zabývá se člověkem se vším všudy, od psychiky až po stravování, přičemž základem je psychický stav, který je vlastně vždy spouštěčem nemocí.

Celostní medicína hodně čerpá z čínské medicíny tzv. pentagramu a všeho s ním spojeného. Některé odnože celostní medicíny se zabývají více meridiány a akupunkturou, ale protože je to velice složité, tak jsem si zvolila stejně účinnou cestu informační medicíny (založené na podání správné informace do organizmu - více viz sekce Informační medicína MUDr. Jonáše) s vhodnou kombinací se stravováním a bylinkami. Jak jsem se dostala k bylinkám, už víte ze sekce o mně.

Co se týče stravování - mám vystudovanou VŠCHT fakultu potravinářskou s velice zajímavým oborem, který mi dovolil nahlédnout do výroby všech druhů potravin, takže jsem se před mnoha lety mohla podívat pod pokličku výroby masných výrobků, mléka a mléčných výrobků, výrobků kvasné chemie (pivo, víno...), mouky a pekařských výrobků. Studium bylo velice zajímavé a tak se neustále v uvedené oblasti vzdělávám i proto, že jsem ještě nedávno pracovala v potravinářství. Díky zdravotním problémům, které mne a mou rodinu potkaly a také díky mému manželovi jsem se začala o potraviny zajímat i trochu jinak, než je to zvykem ve střední a západní Evropě. Nejprve jsem zpovídala babičky (obě se dožili 88 let dokonce jedné z nich je 92 let) co se jedlo kdysi, a později jsem k tomu přidala základy čínské medicíny, ajurvédy, trochu makrobiotiky a ze všeho jsem uvařila :) takový základ pro naší rodinu.

Musím říci, že i studium přírodní zahrady hodně obohatilo naše vnímání jídla. Bylo v mém životě hodně věcí, které jsem vyřešila pomocí stravy, hodně ještě vyřešit potřebuji a velice ráda v jídle experimentuji. Musím říci, že mám výraznou podporu doma, takže je to lehčí, než kdybych pochopení doma nenašla. Zjistila jsem, že (a též mé psychické já) jsem největší ovlivňovatel zdraví svých blízkých a kuchyně se pro mne stala experimentální laboratoří (v současnosti už nemusím experimentovat tolik jako před léty). Moje největší znalosti v oblasti stravování Vám předložím na stránkách https://samouzdraveni.cz/

Adriána